Het project is de grootste publiek-private samenwerking (PPS) voor BESIX in België. De bouwfase hiervan werd eind vorig jaar reeds afgerond met het ontvangen van het beschikbaarheidscertificaat. Ondertussen is de onderhoudsperiode van 25 jaar gestart.
Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 78.000 m² en bestaat uit twee torens met tien bovengrondse verdiepingen die verbonden zijn door een vier verdiepingen tellende centrale kern. Ondergronds heeft het gebouw nog vier bouwlagen met een grote parking die is aangepast aan de hoogte van speciale dienstvoertuigen en verschillende logistieke ruimtes.
De nieuwe uitvalsbasis is een technologisch huzarenstuk en biedt alle functionaliteiten om een efficiënte dienstverlening te garanderen. Naast een uitgebreide kantooromgeving omvat ze ook verschillende specifieke politionele ruimtes, zoals gespreks- en verhoorlokalen, sport- en trainingsruimtes en een arrestantenzone, waarbij de modernste veiligheidstechnologie wordt geïmplementeerd. Een groot deel van het gebouw wordt bovendien afgewerkt met een indrukwekkende glazen gevel die naast daglicht een spectaculair zicht over de stad Antwerpen biedt. Op die manier wordt een aangename en flexibele werkomgeving gecreëerd.
Het project werd in 2017 door AG Vespa, het autonome gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen, toegekend aan het consortium Post X LPA. Het betreft een DBFM-contract en omvat het ontwerp, de bouw, financiering en het onderhoud gedurende 25 jaar. Binnen het consortium was BESIX de enige EPC-aannemer. Na een herstructurering van de contractuele overeenkomst nam BESIX Group in 2020 alle aandelen over, en zo werd het project de grootste publiek-private samenwerking (PPS) van BESIX in België.
Het consortium Post X LPA bestaat uit een multidisciplinair team, met naast BESIX als aannemer onder andere Stéphane Beel Architects en Jaspers-Eyers & Partners (architecten), VK Engineering (studiebureau technieken), Stedec NV (ingenieursbureau stabiliteit) en Equans (onderhoud).
Het nieuwe hoofdkantoor demonstreert het vermogen van BESIX om publieke klanten van A tot Z te begeleiden bij het realiseren van hun visie. De DBFM-formule en de uitgebreide ervaring en expertise die binnen BESIX aanwezig is, stelde het bedrijf in staat om reeds in de ontwerpfase een sturende rol op te nemen en tot een geoptimaliseerde oplossing te komen die volledig voldoet aan de wensen van de klant.
De grootste uitdaging van het project was ongetwijfeld om ervoor te zorgen dat alle onderaannemers zich aan de strikte planning hielden. Bovendien was de opslagruimte op de werf beperkt omwille van de stedelijke omgeving, waardoor het leveren van materialen een just-in-time management vroeg. Een goede coördinatie was dus cruciaal. Om die te faciliteren, zette het werfteam sterk in op de LEAN-methodologie. Die richt zich op samenwerking en communicatie waarbij alle actoren op de werf nauw betrokken worden. Elke week werd de planning in het bijzijn van alle project- en werfleiders besproken, waardoor potentiële conflicten in de planning geïdentificeerd en vermeden konden worden. Op die manier wordt het verloop van de werkzaamheden geoptimaliseerd en wordt maximale continuïteit gegarandeerd.
Nadat de bouw van hun nieuwe hoofdkantoor eind vorig jaar werd afgerond, begon Politiezone Antwerpen eind mei gradueel aan de verhuis. Deze zomer trokken alvast 1.000 politiemedewerkers naar hun nieuwe werkplek. Tegen eind oktober zullen ook de laatste medewerkers verhuizen. In totaal zullen ruim 2.200 politiemensen vanuit het nieuwe hoofdkantoor werken.
De nieuwe uitvalsbasis is een belangrijke stap voor Politiezone Antwerpen, aangezien ze de beleidsuitvoerende en ondersteunende diensten samenbrengt onder één dak.